Yabancı Asıllı Öğrenci Tenkitlerine YÖK Karşılık Verdi

Türkiye’ye okumaya gelen yabancı asıllı öğrenciler tartışma sürüyor. YÖK Başkanı Özvar, yabancı düşmanlığı akımının köklerinin ulusal olmadığını söyledi.

Türkiye’de Suriye ve Afgan nüfusunun giderek artışı, göçmenlerin işsizlik ve kira fiyatların artışına olan tesiri, Türk vatandaşların yansısına yol açarken, YÖK Başkanı Erol Özvar, Türkiye’de yabancı düşmanlığı tohumlarının ekilmeye başladığını belirterek, “Bu ülkemize karşı başlatılmış tehlikeli bir kampanyadır. Bu akımın kökleri ulusal değildir” diye konuştu.

“Bu topraklarda yabancı düşmanlığı tohumu yeşermez. Bu topraklar yabancı düşmanlığına kapalıdır”

Türkiye’de yabancı düşmanlığı tohumunun yeşermeyeceğinin altını çizen YÖK Başkanı Erol Özvar,  “Amacımız milletlerarası öğrenci sayımızı önümüzdeki yıllarda daha da artırabilmektir. Memleketler arası öğrencilerin yüzde 95’inden fazlası, kendi imkanlarıyla burada okumaktadır” diye konuştu. Yükseköğretim Kurulu Lideri Erol Özvar, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Akademik Buluşma ve Ödül Töreni”ne katıldı. Özvar, yabancı öğrenciler hakkında değerli açıklamalarda bulundu. Son 30-40 yılda bütün dünyadaki genel eğilimin gitgide artan ortaöğretim mezununun üniversite eğitimi almak istemesi olduğunu anlatan Özvar, “Bu, Türkiye’ye mahsus değildir. Global bir eğilimdir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu global eğilime vakitlice yanıt vermiştir, her türlü altyapı çalışmasını tamamlayarak öğrencisine bu hizmetleri sunan seçkin ülkelerden biridir. Öte yandan üniversitelerimiz Gazze’de yaşanan katliamlara karşı vicdanının sesine kulak vererek demokratik protestolarda bulunan ve bunun için söz özgürlüğü kısıtlanan milletlerarası akademisyenlere kapılarını açmıştır. Bu istikametiyle sistemimiz erişilebilirliği ve kapsayıcılığı ile önemli bir kapasite artışı kaydetmiştir. Bu noktada Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümetleri esnasında yükseköğretim alanına yapılan yatırımlar olağanüstü ehemmiyetlidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu ortaya koyduğu bu uzak görüşlülüğü ve yapmış olduğu yatırımlar münasebetiyle kendisine şükran borçluyuz.” diye konuştu.

“Türkiye’de 190 ülkeden 350 bin memleketler arası öğrenci eğitim alıyor”

Erol Özvar, memleketler arası öğrencilerle ilgili yaptığı konuşmada, Türkiye’de şu an 350 bine yakın memleketler arası öğrencinin okuduğunu söyledi. Özvar,  “190 ülkeden fazla dünyanın türlü devletlerinden ülkemize istikbalini inşa etmek için gelen genç beşerler vardır” dedi.

Hedeflerinin milletlerarası öğrenci sayısını önümüzdeki yıllarda daha da artırmak olduğunu vurgulayan Özvar şunlar söyledi,  “Uluslararası öğrencilerin yüzde 95’inden fazlası, kendi imkanlarıyla burada okumaktadır. Türkiye’nin bursunu alan çok başarılı yabancı öğrencilerin toplam milletlerarası öğrenciler içerisindeki hissesi yüzde üçü, dördü geçmez. Hasebiyle buraya gelen kendi imkanlarıyla üniversitelerde okumaktadır.Türkiye’de son vakitlerde müşahede ettiğimiz tehlikeli bir oluşumdan kelam etmek isterim. Maalesef, Türkiye’de yabancı düşmanlığı tohumları ekilmeye çalışılıyor ve son vakitlerde memleketler arası öğrencilere yöneltilmeye çalışılıyor. Bu, Türkiye’ye karşı başlatılmış tehlikeli bir kampanyadır. Bu akımın kökleri ulusal değildir. Bu hususta sizlere ihtarda bulunmak isterim. Bu topraklarda yabancı düşmanlığı tohumu yeşermez. Bu topraklar, yabancı düşmanlığına kapalıdır.”

“Uluslararası öğrenci ve akademisyenlere kapımız açık”

Türk toplumunun farklı kültürlerle farklı medeniyetlerle yaşamayı bilen bir toplum olduğuna ve gücünün de ülke olarak burada olduğuna işaret eden Özvar, “Biz farklı kültürden gelen, farklı ırktan gelen insanı insan bellemişiz, kendimiz üzere görmüşüz; bizim üzere yaşamışsa, bizim üzere çalışmışsa, bizim üzere uğraş etmişse, bizim üzere ülkemize hizmet etmeyi gaye belirlemişse onlarla yaşamayı bilen bir toplumuz. Bu kadim anlayışımızla, milletlerarası öğrenci, memleketler arası akademisyenlere kapımız açık ve onların da ilgisini çeken bir ülkeyiz. Biz çeşitliliği tolere eden, bunu zenginlik bilen ve bunu yönetebilen bir medeniyetin üyeleriyiz” diye konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir