Türkiye’den 10 oyun şirketini bir isim altında bir ortaya getiren “Games from Türkiye”, birinci aktifliğini San Francisco’daki Game Developers Conference’a (GDC) katılarak gerçekleştirdi. Ülkemizin önde gelen oyun geliştiricilerinden 10 stüdyonun iştirak ettiği heyet, memleketler arası platformda ülkemizi temsil ettiler.
Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED) ve Bilkent Cyberpark işbirliği ile düzenlenen, Ticaret Bakanlığımızın desteklediği ticari heyete katılan stüdyolarımız, global oyun dalının değerli isimleri ile 250’den fazla görüşme gerçekleştirdi.
Etkinlikler yalnızca 30 bin profesyoneli ağırlayan GDC ile de kalmadı. Mobilden PC’ye, konsoldan VR’a, AI ve web3 uygulamalarına uzanan geniş yelpazesiyle networking imkanları sunan PocketGamer Connects de heyetin rotasındaydı. Katılımcılar ayrıyeten GenAI for Business San Francisco konferansında Generative AI teknolojisi ve potansiyeli hakkında yapay zeka sanayisinin önde gelenleri ile görüştü.
“Games from Türkiye”yi ağırlayanlar ortasında Oyun bölümünün en yaygın geliştirme platformu olan Unity Technologies de yer alıyordu. Unity’nin Genel Merkezine ziyarette bulunan heyetimiz şirketin üst seviye yöneticileri ile görüşüp, Türkiye’deki oyun geliştirme ekosistemine verilen teknik takviyenin artırılması konusunda tekliflerini ilettiler.
Heyetimiz konferans iştiraklerinin yanı sıra, Pocket Gamer Connects ve tüm aktifliklerin ortak toplantı platformu olan MeetToMatch’in ana sponsorluğunu üstlenerek ülkemizin memleketler arası alandaki görünürlüğü konusunda da kıymetli bir adım attılar.
Türkiye‘den gelen oyunlar birinci sefer “Games from Türkiye” markası altında tanıtılırken bu isim altında kurulan standlar da iştirakçilerden büyük ilgi gördü. Games from Türkiye başlığıyla kurulan bu birliktelik yalnızca bölümden olumlu yorumlar almakla kalmadı, tıpkı vakitte markalarımızda daha fazla motivisyon oluşmasına önayak oldu.
Bu fuarlardan en büyük beklentisi projeleri için yanlışsız yatırımcı, yayıncı ve alt yükleyicilere ulaşmak olan yerli oyun firmalarımız, böylelikle Türkiye’de geliştirilmiş olan oyunların dünya çapında daha çok pazara güçlü olarak açılmasını hedefliyor. “Games from Turkiye” olarak bu tertipte yer almak da şirketlerimize Türk oyun bölümünün memleketler arası arenada tanıtılması, küresel pazarda yer alması, bölümün önde gelen Türk firmalarının yeni iş imkanları elde etmesi üzere imkanlar tanıdı.
Türkiye oyun bölümünün önceliği uluslararası ilişkileri güçlendirmek
TOGED Başkanı ve Backpack Games CEO’su Ali Erkin heyet çalışmaları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, GDC üzere kıymetli milletlerarası etkinliklerde Türkiye’yi temsil etmenin ne kadar değerli olduğunun altını çizdi. European Game Developers Federation’da Türkiye’yi temsil vazifesini de TOGED’in üstlendiğini hatırlatan Ali Erkin, önümüzdeki beş yıllık vizyonlarında milletlerarası etkileşimin en değerli maksatlardan biri olduğunu açıkladı. “Games from Türkiye” üzere programların daha fazla takviye ile küresel konferanslara katılmasının hem Türkiye’deki oyun bölümünün potansiyelini göstermesi, hem de ülkemizdeki oyun takviyelerini tanıtması açısından çok yararlı olduğunu söyleyen Erkin, yatırımcı ve yayıncılar ile sütüdyolarımızı bir ortaya getirmenin öncelikleri olduğunu belirtti.
Oyun bölümü Türkiye’deki bilişim ihracatının yaklaşık yarısını oluşturuyor
Bilkent Cyberpark Genel Müdürü Faruk İnaltekin, heyet çalışmalarını değerlendirirken oyun dalına yönelik stratejik programlarını da anlattı. Türkiye’nin küresel oyun pazarındaki hissesinin arttırılması için, ulusal ve memleketler arası programlarını oyun bölümüne yönelik olarak özelleştirdiklerini vurguladı.
Oyun kesiminin bilişim ihracatının yaklaşık yarısını oluşturduğu için epey kritik olduğunu da ekleyen Faruk İnaltekin, bölümün muhtaçlıklarının anlaşılabilmesi ve bu gereksinimlere yönelik programlar için çalışmalar başlattıklarını, firmalara dayanak sağlayabilecek ve dalın global gelişimini güçlendirecek iş ağı temaslarını arttırmayı planladıklarını paylaştı.
TOGED Danışma Kurulu Başkanı Tuğbek Ölek de sahnedeydi
Pocket Gamer Connects San Francisco 2024 kapsamında sahne alan konuşmacılardan biri de Setimedia kurucu ortağı ve TOGED Danışma Kurulu Lideri Tuğbek Ölek’ti.
Ölek, Türkiye’deki oyun stüdyolarına sunulan eşsiz vergi ve dayanak imkanlarına dikkat çektiği konuşmasında, Türkiye’nin oyun kesimi için sağladığı bu güçlü takviyenin öncelikle Avrupa ancak genel olarak dünya çapında çok büyük tesiri olacağını söyledi. Başka Avrupa ülkelerinin de Türkiye ile rekabet edebilmek için oyun kesimine verdikleri dayanağı artırmak zorunda kalacaklarını söyleyen Ölek’in, “Bir devlet oyun geliştiricisinden niçin vergi almaya çalışır anlamak mümkün değil” sözleri hem konferans basınında hem de global basında yankı buldu.
“Games from Türkiye” çatısındaki birinci şirketler
TOGED ve Bilkent Cyberpark iştirakinde organize edilen Sektörel Ticari Heyet bünyesinde sevilen oyunları Clean The Sea! ile tanınan Backpack Games; MOBA ve Battle Royal çeşidindeki oyunları Hit and Boom’u Steam’e çıkarmaya hazırlanan Funverse Games; renkli ve eğlenceli hyper-casual oyunları Army Commander ile Gameguru; eşleştirme ve puzzle oyunları Triple Star ile tanınan Kuixo; şirin grafikleriyle dikkati çeken Slidey: Block Puzzle oyununun yapımcısı Mavis Games; mecha temalı 6v6 grup savaşı oyunu Mech Wars geliştiricisi Momend; Farm Blast üzere sevilen bubble-shooterlarıyla Narcade; tansiyon dolu VR oyunları Tunnels ile öne çıkan Nomad Monkey; sevilen drift oyunları Race Max Pro ile tanınan Tiramisu Studios; küresel toplumsal ağ uygulamaları Waplog ve Joi ile öne çıkan VLMedia gibi şirketler yer aldı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı