Orman köylülerine verilecek krediler için düzenleme

Orman köylülerinin kalkındırılmalarına katkıda bulunmak emeliyle orman köylülerine, kooperatiflere ve kooperatif üst kuruluşlarına verilecek kredi ve hibenin temellerini belirleyen yönetmelikte düzenlemeler yapıldı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan ve orman köylülerinin kalkındırılmalarının desteklenmesi faaliyetlerine ait yönetmelikte değişiklik yapan yönetmeliğe nazaran, ferdi kredi tarifinde, “her aileden yalnız bir şahsa verilen kredi” ibaresi “her hane halkından yalnız bir bireye verilen kredi” olarak değiştirildi. Yönetmeliğe eklenen “Hane halkı” tarifiyle da sağlanacak ferdi kredinin birebir aileden olmasına bakılmaksızın tıpkı konutta ikamet eden kişi yahut şahıslarca kullanılabilmesinin önü açıldı.

YÜZDE 3 KÖYLÜ KATKISI

Ormana olan baskıyı azaltıcı yahut ömür kalitesini güzelleştirici projeler ile yenilenebilir güç kaynakları ile ilgili projeler olarak tanımlanan toplumsal nitelikli kredilerde köylü takviyesinin aranmayacağına yönelik unsurda yapılan düzenlemeyle bu nitelikteki kredilerde proje meblağının en az yüzde 3’ü oranında köylü katkısı sağlanmasına hükmedildi.

Bu kapsamda kooperatif yahut kooperatif üst kuruluşlarınca uygulanacak toplumsal hedefli projelerde öz kaynak katkısı ise proje fiyatının en az yüzde 10’u oranında olacak.

Ferdi kredi kaideleri ortasında yer alan “orman köylüsü olduğunun belgelendirilmesi” kuralı kaldırıldı. İlgili unsura eklenen fıkraya nazaran, genel hayata tesirli afet bölgesi ilan edilen yerleşim yerlerinden orman köylerine taşınanlara, afet ilanı tarihinden itibaren 1 yıl içinde başvurmaları halinde, orman köylüsü tarifindeki ikamet mühleti, 3 ay olarak uygulanacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir