Kilo vermek ve sağlıklı beslenmek isteyenlerin bilgi aramak için sıklıkla başvurduğu yerlerden biri olan internet bazen çok tehlikeli şeylere yol açabiliyor.
İhtiyacınız olduğu şeyleri gören ve internette izinizi süren arama motorları, karşınıza aldatıcı reklamları ve işe yaramayacak zayıflama eserlerini sunabiliyorlar.
Tıbbi açıdan yanlış bilgileri çürütmeyi hedefleyen ve toplumsal medyada Dr. Mike olarak tanınan Dr. Mikhail Varshavski, internette ve toplumsal medyada, bilhassa de kilo verme konusunda çok fazla yanlış bilgi dolaşırken dikkat edilmesi gerekenleri sıralıyor.
İşte kilo vermek için işe yarayan 5 ipucu…
1. Süratli kilo verme aldatmacalarına aldanmayın
Gerçek olamayacak kadar uygun görünüyorsa, muhtemelen o denli değildir. Dr. Mike, “Sosyal medyada gördüğünüz şeylerin %99’una güvenmeyin. Sağlıklı bir kuşkucu olun.”
“İnternetteki destekler hakkında konuşan beşerler hakkında ben de çoğunlukla bu türlü düşünüyorum: Gerçek olamayacak kadar uygun hissettiriyorsa, o içsel niyete müsaade verin. Kendinizi rahat hissediyorsanız kendi başınıza daha derinlemesine bir araştırma yaparak yahut hekiminizle bir sonraki ziyaretinizde bu mevzuyu gündeme getirerek bunu daha fazla test etmek konusunda kuşkucu olabilirsiniz.” diyor.
2. Yıllık sıhhat denetimlerinizi yaptırın
Dr. Mike bu maddeyle ilgili olarak, “Vereceğim en büyük ipucu bu: Düzgün bir tıp uzmanıyla ilgi kurmaya öncelik verin.” dedi ve 20’li ve 30’lu yaşlarındaki insanların birincil bakım kaynağı olarak acil servisi kullandığını gördüğünü ekledi.
“Acil servisin manası bu değil” diyen uzman, “Bu size düzgün sonuçlar vermeyecek. Uygun bir bağlantı kurmayacaksınız. Tek bir tabiple uzun vadeli bir bağlantıya sahip olmanın avantajlarından yararlanamayacaksınız. Yani bu kıymetli.” diye ekledi.
Dr. Mike, konu kilo kaybı olduğunda bu türlü bir münasebetin bilhassa kıymetli olduğunu vurguluyor.
3. Tek bir şeye bağlanmayın
Konu kilo ve kilo kaybı olduğunda, pek çok değerli faktör kelam mevzusudur. Bu nedenle, ister tek hakikat diyet ister eksiksiz yiyecek isterse alınması gereken destek olsun, bir adedini takıntı haline getirme tuzağına düşmeyin.
Dr. Mike, “‘Ne alabilirim yahut ne yiyebilirim?’ diye düşünmeyi bırakın ve kilonuzu etkileyen diğer pek çok şeyin olduğunu anlayın.”
“Bu nedenle, bir yetişkin olarak gecenin tıpkı saatlerinde yedi ila dokuz saat uyumak, kilo denetimi için her vakit kıymetli olur. Bunun dışında haftada 150 dakika orta yoğunlukta fizikî aktivite yapmak da önemlidir” diyor.
4. Hem vücudunuzu hem de zihninizi düşünün
Kilo kelam konusu olduğunda zihinsel sıhhatinizin rolünü küçümsemeyin.
Dr. Mike, “Akıl sağlığı problemleri ve tasaları kelam konusu olduğunda yardım aldığınızdan emin olun. Zira şayet zihinsel sıhhatiniz yeterli değilse, yemeğin mutsuzluk ya da dert için neredeyse kendi kendine tedavi sistemi haline gelmesi çok kolaydır.”
“Kilo ile zihinsel sıhhati birbirine bağlayamayabilirsiniz bile… Lakin bu sağlıklı bir kiloyu korumanıza yardımcı olma konusunda inanılmaz derecede güçlü bir rol oynuyor.” dedi.
5. Yiyeceklerle olumlu bir alaka kurun
Tükettiğiniz besinle ilgili birtakım temel prensipleri anlayın, böylelikle örneğin tek bir gıdayı yahut malzemeyi kötülemez yahut yüceltmezsiniz.
Çikolatayla üzüm ortasında yapılan bir karşılaştırmaya değinen Dr. Mike, “Bunu perspektife koymamız gerekiyor. Bunları şeker içeriğine nazaran karşılaştırabilirsiniz fakat bunları bizim için kıymetli olan vitaminler, lifler vb. üzere besin unsurlarının sayısıyla karşılaştırırsanız çikolataya karşı üzümlerin daha sağlıklı olduğunu görürsünüz.”
“Beslenmede katı kuralları bırakın ve bunun yerine yiyeceklerin nasıl yararlı olduğuna dair kendinize genel bir anlayış kazandırmaya çalışın.”
“Çünkü yemek konusunda o kadar katı olmadığınızda ve süratli sonuçlar beklemediğinizde, aslında yiyeceklerle kilonuzu muhafazada size daha düzgün sonuçlar verecek daha sağlıklı, uzun periyodik bir bağlantı yaratırsınız.” dedi.