Kanser tedavisi için yeni bir umut… Belirtileri yıllar evvelden fark edilebilir

Son zamanalarda 50 yaş altında görülme oranının arttığına dikkat çekilen kanserin tedavisinde umut olacak yeni bilgilere ulaşıldı.

Cambridge Üniversitesi’nde yakın vakitte açılan kanser enstitüsündeki bilim insanları, hücrelerdeki değişiklikleri, tümörlere dönüşmeden yıllar evvel saptayan çalışmalara başladılar. Araştırmanın, kanseri tedavi etmek için radikal yeni prosedürler tasarlamaya yardımcı olabileceğini söylüyorlar.

Adı açıklanmayan bir bağışçıdan kısa mühlet evvel 11 milyon pound alan enstitü, tümörler semptom üretmeden evvel onlarla çaba etmenin yollarını bulmaya odaklanıyor. Araştırma, birçok insanın uzun müddet boyunca beklemede olan kanser öncesi şartlar geliştirdiğini gösteren keşiflerden yararlanacak.

Enstitünün müdürü Prof Rebecca Fitzgerald, “Kanserin gelişmesi, hastalara kendini göstermeden yıllarca, bazen on ya da yirmi yıl sürebilir. Sonra hekimler, hastanın bedenine yayılmış olan bir tümörü tedavi etmekte zorlandıklarını fark ediyorlar. Çok sayıda beşere uygulanabilecek testleri kullanarak kanser riski altındaki kişiyi erkenden tespit edebilecek farklı bir yaklaşıma muhtaçlığımız var” dedi.

Fitzgerald ve grubu de sitosponj isimli farklı bir prosedür geliştirdiler. Bu prosedürde sitosponj, hap üzere yutulur, midede genişleyerek bir süngere dönüşür. Sırf kanser öncesi hücrelerde bulunan ve TFF3 ismi verilen bir protein içeren bu hücreler, hastanın yemek borusu kanseri riski altında olduğuna ve izlenmesi gerektiğine dair erken ihtar sağlar. 

Fitzgerald, bunun başka kanserlere yönelik mevcut yaklaşımlardan farklı olduğunu ekledi: “Şu anda birçok kanseri geç tespit ediyoruz ve giderek daha değerli hale gelen ilaçlar bulmak zorunda kalıyoruz. Bu olaya farklı bir perspektiften bakmamız gerekiyor.”

Araştırmacılar kanserin basamaklı olarak ilerlediğini belirterek bu tarafta bir adım atmış hücrelerin tespit edilebileceğini ve hastalığın ilerlemesinin engellenebileceğini söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir